IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива цената на етериума - от създаването му досега?

Ethereum се появява шест години след създаването на първата криптовалута

09:53 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

От 2009 г. насам са създадени повече от 20 хил. криптовалути. Въпреки това биткойн – първата криптовалута, и до днес остава най-популярната на пазара. Много от конкурентите ѝ съществуват за кратко, а малко успяват да се задържат на челни позиции. Най-големият претендент за лидерското място на биткойна е етериум (Ethereum).

Този амбициозен проект започва през 2015 г. и бързо става не само известен, а и изключително влиятелен в сферата на децентрализираните финанси. Независимо от настоящото състояние на крипто пазара етериум вероятно ще остане една от водещите криптовалути и в близкото бъдеще. Затова в този текст ще разгледаме историята на цената на актива, какво му е влияело през годините, за да се променя, и какви са преобладаващите нагласи за бъдещето му.

Кратко представяне на Етериум (Ethereum)

Преди по-обстойното разглеждане на най-значимите моменти за Ethereum цената през годините, ще обясним накратко какво представлява този проект. Шест години след появата си първата криптовалута вдъхновява екип, начело с Виталик Бутерин, да създаде етериум. Разработчиците на Ethereum обаче искат да надградят над вече съществуващата блокчейн технология – мрежата, където се създават нови крипто единици и се осъществяват трансакциите.

Затова те създават етериум като програмируем блокчейн. Това означава, че на него могат да се осъществяват допълнителни процеси. Например, могат да се създават нови криптовалути, незаменими токени или т.нар. NFT-та, интелигентни договори, децентрализирани приложения и други. Тази иновация поставя началото на глобалното развитие на сектора на децентрализираните финанси и появата на нови продукти в него.

Освен че на блокчейна може да се създават нови криптовалути, той има и своя собствена, наречена Етер или ETH. Често ще откриете наименованията етериум и етер употребявани като синоними, както са използвани и за целта на настоящия текст. 

Развитие на цената на етериум в периода 2015–2022 г.

Както вече споменахме, Ethereum се появява шест години след създаването на първата криптовалута. В началото на актива му е нужно известно време, за да достигне стойност от 1 долар. През следващата година обаче етер стига 12 долара и завършва годината на цена около 8. 2017 г. е първата истински значима година за криптовалутите. Тъй като биткойн е най-влиятелният актив на пазара, всяко движение на стойността му влияе и на останалите криптовалути. През този период Bitcoin цената достига първия си значим ценови връх и етериум прави същото. През 2017 г. от 40 долара етер достига стойност от 826 долара.

През януари 2018 г. цената на етериум се покачва над 1300 долара. През останалата част от годината, обаче, следва постоянен спад и завършва периода на стойност от 141 долара. През периода 2019–2020 г. етер варира между 150–700 долара. Кризата, която повлиява на всички финансови пазари, засяга и крипто сектора, но благодарение на няколко високи стойности на биткойн, етериум завършва годината на цена от 737 долара.

2021 г. може да бъде определена като най-добрата година за децентрализираните финанси досега. Пазарът става бичи два пъти – веднъж през май и още един път през ноември. Биткойн достига рекордни стойности от 64 хил. и 69 хил. долара през тези периоди, а незаменимите токени стават по-популярни от всякога. Тези два фактора карат цената на етериум да достига висоти от 4000 и 4800 долара през годината. Между рекордните стойности има ценови колебания и спадове заради различни фактори, а след достигнатия връх етериум, заедно с целия пазар, започва да върви надолу.

Какво оказва влияние на цената на етериум от създаването му досега?

Вече отбелязахме два от най-влиятелните фактора върху стойността на етер – цената на биткойн и популярността на NFT-тата. Биткойн влияе на целия сектор заради установената си репутация. Незаменимите токени имат значение за цената на Ethereum, защото този блокчейн е най-използваната платформа за създаването им. Много пазари за NFT-та използват Етер за покупка и продажба, което също оказва определено влияние.

Вътрешни фактори също влияят на етериум. Например, скоро след създаването му, разработчиците на блокчейна създават нова мрежа заради уязвимости в старата. Така първоначалният блокчейн става Ethereum Classic с криптовалутата ETC, а новият – Ethereum с ETH. Друго голямо събитие, което влияе на цената на актива, е т.нар. сливане, завършило през септември 2022 г. С него етериум променя технологията на създаване на нови крипто единици към по-екосъобразна. 

Каква ще бъде стойността на етериум в бъдеще?

Никой не може да предвиди стойността на криптовалутите заради волатилността им. Въпреки това много хора остават оптимистични, че етер ще достигне високи стойности отново. Това се дължи на широко използване на блокчейна етериум, както и на потенциала на крипто актива, който много инвеститори вече са закупили.

Дори и да няма бичи пазари в близкото бъдеще и етериум да не се изкачи до нови висоти, със сигурност ще остане в употреба, тъй като служи за плащане на блокчейна си. На инвеститорите и заинтересованите от финансовия сектор им остава само да наблюдават развитието на проекта, за да разберат как ще ги изненада.

Текстът не е инвестиционен съвет. Етериум (Ethereum) е високорисков актив и трябва да провеждате задълбочени проучвания преди да решите да търгувате с него. Отговорността за финансите ви е изцяло ваша и трябва да прецените възможностите да понесете потенциални загуби от подобна загуба.

Последна актуализация: 16:34 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още
Финанси виж още